Pasaport Türleri
Pasaport Türleri

Pasaport; ülkeler arasında seyahat eden kişilerin geçişlerde geçerli olan kimlik tespiti yapılırken kullanılan belgedir. Çoğu kişinin yurt dışı hayali vardır. Kimisinin gezmek için kimisinin iş için kimisinin eğitimi için kimisinin de dil öğrenmek için gibi birçok nedenleri pasaport almak isteyenlerin önce pasaportunun geçerlilik süresine karar verip, pasaportun harç ve defter bedelini ödeme işleminden sonra randevu alması gerekmektedir. Daha sonrasında gitmek istediği ülkenin vizesi için gerekli belgelerini toplayarak başvuruya gitmesi gerekmektedir. Türkiye’de 5 tane farklı pasaport çeşidi kullanılmaktadır. Pasaport çeşitleri:

·         Bordo Pasaport (Umumi Pasaport)

·         Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport)

·         Siyah Pasaport(Diplomatik Pasaport)

·         Gri Pasaport (Hizmet Pasaportu)

·         Kırmızı Pasaport(Geçici Pasaport)

2011 yılında çipli pasaport uygulamasına geçildikten sonra pasaportların renklerinde değişiklikler yapılmıştır. 2018 yılında da AB süreci, dünya pasaport sistemlerine uyum için renk ve dizaynlarında düzenlemeler yapılmıştır. En son dizayn ve dünya pasaport sistemine uyumlu olan pasaportlar 2018 Haziran ayından itibaren başvuru yapan Türk vatandaşlarına verilmektedir. Yukarı bahsettiğimiz pasaport çeşitlerinden kırmızı pasaport yani geçici pasaport ile seyahat edilebilmekte, fakat belli başlı durumlarda verilmektedir. Örneğin, yurt dışında olan kişinin pasaportu kaybetmesi durumunda, pasaportun kullanım tarihi dolduğunda, sınır dışı edilen kişiye tek kullanımlık Türkiye’ye dönmesi için verilebilmektedir.

 Bordo Pasaport (Umumi Pasaport)

Bordo pasaport, başvuru yapan her Türk vatandaşların alabileceği bir pasaport türüdür. Amerika Birleşik Devleti, Avrupa ülkeleri, Avustralya ve daha birçok ülkeye vize ile seyahat edilebilmektedir. En sınırlı dolaşım gücüne sahip olan pasaport türüdür. Eskiden daha doğru bir tabirle biyometrik pasaport sisteminden önce rengi lacivertti. Bordo pasaportların maksimum 10 yıl geçerlilik süresi varken minimum 1 yıldır. Genellikle tavsiye edilen ve uzun süreli olmasının daha ekonomik olmasından dolayı 10 yıllık süreyle alınması için başvurulmasıdır.

 Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport)

 Yeşil pasaport devlet memurlarından kadro derecesi 1, 2, 3 olanlara, eski bürokrat olanlara, il ve ilçe belediye başkanlarına görev zamanı içerisinde verilmektedir. Devlet memurları içinde doktor ve öğretmenlerde bulunmaktadır. Devlet memurları emekli olsa da, görevden çekilme nedenleriyle görevinden ayrılmış olsalar da yeşil pasaport kullanma hakları vardır. Yeşil pasaport alabilen vatandaşların 25 yaşını geçmemiş çocukları ve eşleri de yeşil pasaport kullanabilmektedir. Yeşil pasaportlu vatandaşlar, hemen hemen tüm Avrupa ülkelerini,100 den fazla ülkeye de vizesiz seyahat i sağlamaktadır.

 Siyah Pasaport (Diplomatik Pasaport)

 Siyah pasaport, Türkiye’de üst düzey görev yapmakta olan yani Cumhurbaşkanı ve yardımcıları, Danıştay, Sayıştay, Yargıtay kurumlarının görevlileri, TBMM üyeleri, valiler, orgeneraller, bakanlar, büyükşehirlerin belediye başkanları gibi makamlara sahip kişilerin görev başında bulundukları süre zarfında alınabilen pasaport türüdür. Biyometrik pasaport sisteminden önceki rengi kırmızıdır. Biyometrik sistemle siyah olmuştur.

 Gri Pasaport (Hizmet Pasaportu)

 Siyah veya yeşil pasaportu olmayan, resmi kurumlarca görev icabı yurt dışına gidecek kişilere gri pasaport verilmektedir. Görev süresince verilmektedir. Gri pasaportun yeşil pasaport ile ortak yanı; yeşil pasaportluların seyahat edebildiği Avrupa’ya, vizesiz gidebileceği birçok ülkeye gidebilmektedir. Süreli olarak verilen bu pasaport süresi dolduğunda geçersiz sayılır. Görev süresi önceden belirtilerek bu görev süresine uygun geçerliliği bulunacak şekilde başvurusu yapılmalıdır.

 Kırmızı Pasaport (Geçici Pasaport)

Kırmızı pasaportun diğer adından da anlaşılacağı gibi geçici bir süreyle tek seyahat hakkı tanınarak verilmektedir. Kırmızı pasaport alabilmek için gereken durumlara örnek vermek gerekirse; pasaportun kaybolması halinde, pasaportun geçerlilik süresi bittiği takdirde, pasaportun geçerli olmaması durumunda, sınır dışı edilerek Türkiye’ye yollanma gibi durumlarda, aile fertlerinde kayıp olması durumunda, sağlık sorununda yani zorunlu hallerde kırmızı pasaport verilmektedir.

Admin Tour vize işlemleri konusunda 12 yıllık bir deneyime sahip olarak size en doğruyu bilgiyi ve en uygun fiyatla vize danışmanlık hizmeti vermeyi taahhüt eder. 

 

 

Whatsapp Destek

Merhaba

Size nasıl yardımcı olabilirim?