Ürdün'ün Başkenti Amman 'ı Tanıyalım
Ürdün'ün Başkenti Amman 'ı Tanıyalım

Ürdün'de yer alan bu Arap şehri aynı zamanda Ürdün'ün başkentidir. Bunun yanı sıra ulaşımı kolay ve Akdeniz'e kıyısı olan bu şehir bu özel konumu sayesinde dünyanın en eski şehirlerinden biri olmuştur. 5 Milyon nüfuslu bu şehir aynı zamanda Ürdün'ün en büyük şehridir. Özellikle Hicaz Demiryolu bölgenin önemini attırmıştır. Çok sayıda kültüre ev sahipliği yapan bu şehrin resmi dili Arapçadır. Akdeniz ve Çöl iklimi geçiş noktasıdır. Ülkenin para birimi olan Ürdün dinarı geçerlidir.

Amman da Ulaşım İmkânları

İstanbul'dan Amman Queen Alia Uluslararası Havalimanı’na ulaşım süresi aktarmasız ortalama 1 saat 40 dakika kadar sürer. Amman Queen Alia Uluslararası Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım ise taksi, otobüsler ile sağlanmaktadır. Bu otobüsler günün her saati 30 dakikada bir kalkar. Trafiğin durumuna göre havalimanından şehir merkezine varmak 45-60 dakika kadar sürer. Ancak şehir içi ulaşım bu kadar gelişmiş değildir. Ancak turistler araç kiralayabilir veya taksi tutabilir. Hatta pazarlık kültürü olduğu için indirim bile kazanabilirsiniz.

Amman’da Gezilecek Yerler ve Festivaller

Şehir; Akdeniz ve Çöl iklimi beraber görüldüğü için soğuk yaşanmasa da yaz aylarında sıcaklık çok yüksektir. İlkbahar ve Sonbahar aylarında 2 günlük bir tatille gezebilirsiniz. Ayrıca bu şehirde Mart ayında Görsel Festivali, Nisan ayında Jazz Festivali ve Temmuz ayında ise Opera Festivali düzenlenir.

Amman Kalesi denilen yapı şehrin yedi dağından biri üzerinde kuruludur. Cilalı Taş devrinden beri yaşam olduğu belirlenen bu kalenin bulunduğu tepede Emevi, Bizans ve Roma dönemine ait arkeolojik bulgular da vardır. Roma İmparatoru Antonius Plus zamanında M:S 2. yüzyılda yaptırılan Amman Roma Tiyatrosu 6000 kişi kapasiteli olup üç ama bölümden oluşmaktadır. Tiyatronun kuzey bölümünde güneşin bütün hareketleri seyredilebilir. Kral 1. Abdullah cami de 1989 yılında Ürdün Kralı 1. Abdullah tarafından yaptırılmıştır. Şehrin birçok yerinden görünen mavi renkli kubbesi vitray süslemeleri ve el işçiliği bulunur. Amman'da çok sayıda saray olsa da bunların en gösterişli olanı 744 yılında yapılan Mşatta Sarayıdır. Bu sarayda el işçiliği yapılar, bahçeler ve çok sayıda oda bulunur. Tarih boyunca pek çok kültüre ev sahipliği yaptığı için Amman Arkeoloji Müzesi'nde çok sayıda eser bulunur. Şehrin merkezinde yer alan Ölü Deniz'den çıkarılan çok sayıda kalıntı mevcuttur.

Ürdün Mutfağı ve Alışveriş Kültürü

Çok sayıda kültüre ev sahipliği yapması ve geçiş alanı üzerinde kurulu olmasından ötürü İran, Orta Doğu Afrika ve Akdeniz mutfaklarının tesisi altında kalmıştır. Falafel, Humus, Mansaf, Şavurma, Künefe ve yöresel kahvaltısını turistlere önerilmektedir.

Çok sayıda semt pazarı bulunan Amman'ın en büyük pazarı Souk Jara'dır. Özel kokulu sabun ve yerel kıyafetler satılır. Wakalat Caddesi, Swelfih caddesi, Pera Bölgesi, Madaba bölgesi gibi yerlerde ev yapımı ürünler satılır.

 

Whatsapp Destek

Merhaba

Size nasıl yardımcı olabilirim?