Hac Hazırlık Aşamaları

Alışveriş sepetiniz boş!

Hac Hazırlık Aşamaları

Hac, Allah’ın İbrahim (as)’ın dilinden bizi davet ettiği ruhumuzu arındıracak, maneviyatımızı arttıracak bizi deyim yerindeyse kendimize getirecek bir ibadettir. İbrahim(as), hac için bize şu çağrıda bulunmuştur: İnsanlar arasında haccı ilan et ki gerek yaya olarak, gerek uzak yollardan gelen yorgun develer üzerinde sana gelsinler.” (Hacc Suresi 27) İnsanlar, hac ibadeti için maddi ve manevi hazırlıklar yapmalıdır.

Manevi Hazırlıklar

Hac için yapılacak manevi hazırlıkların başında geçmişimizi geride bırakarak Allah’a içtenlikle bir tövbe yapılmalı ve geride bırakılan hayatta olan yanlış şeyler hayatımızdan çıkarılmalıdır. Bir daha dönmemek üzere tövbe edilmelidir. Çünkü hac ibadeti, kulun Rabbiyle buluşması ve tüm içtenliği ile ona yönelmesidir. Hayatını, Kuran-ı Kerim’e ve Peygamber (sav) ‘in sünnetine sarılarak geçireceğine dair bir sözdür. Hacca gidecek olan kişi çevresindeki tanıdıkları ile varsa kalbini kırdığı insanlar ile helalleşmeli ve üzerinde hakkı bulunan insanlardan helallik almalıdır.

Hac yapacak olan kişi için en önemli olan şey, haccı sadece Allah için samimi bir şekilde yapmalı, bütün amacı Allah’ı razı etmek olmalı ve hiç kimseye gösteriş niyetinde olmamalıdır. Ayrıca hac hakkında gerekli bilgileri iyice öğrenebilir, hac rükunları, farzları ve sünnetleri hakkında bilgi edinebilirsiniz. Bunun için hac ile ilgili bilgilendirici kitaplar okuyabilir, seminerlere katılabilirsiniz, bilgilendirici videolar izleyebilirsiniz. Bunlara birkaç örnek verecek olursak: Hac nedir? Neden hac yaparız? Tavaf nedir? Haccın kabul şartları nelerdir? İhram nedir? İhramlı kişi nelere dikkat eder?... Ayrıca Peygamberimiz(sav)’ in hayatını mutlaka okuyun çünkü bu size farklı bir bakış açısı kazandıracaktır.

Tüm bunların dışında kişi, kendini Allah Resulü’ün (sav) yaşadığı yerleri göreceği O’ndan bir iz bulacağı ve hissedeceği yerleri görmek için kendini duygusal olarak hazırlayabilir. Allah’ın milyarlarca insan arasından kendisini seçtiğini ve onu kendi evine davet ettiğini düşünmeli ve bunu kendisi için büyük bir imkân olduğunu düşünmeli ve bunlar için Allah’a şükretmelidir.

Maddi Hazırlıklar

Kişi hem hacdan öncesi hem hac sırasında hem de hac sonrasında gerekecek parayı önceden hazırlamalıdır. Ayrıca hac için kullanılan para kesinlikle helal yoldan kazanılmış olması gerekmektedir. Bunun dışında gerek uçak seyahati gerek şehir içindeki seyahatler için yol boyunca ihtiyacı olacağı şeyler için küçük bir çanta hazırlamalıdır. Çanta mümkün olduğunca hafif tutulmalıdır. Ayrıca kişi Mekke ve Medine’de sadaka vermek ve Rabbine daha fazla yaklaşmak için yanına ayrı bir miktar para alabilir.

Bedenle Yapılan Hazırlıklar

Beden hazırlığı hac için hazırlıkta çok önemlidir. Çünkü hac ibadeti için maddi, manevi hazırlık gerekse de hac ibadeti beden ile yapılan bir ibadettir. Hac ibadeti esnasında bol bol yürüyecek, tavaf edecek ve namaz kılıp geceleri ibadetle geçireceksiniz. Bunlar için istekli olacaksınız fakat bedeninizin sizi engellemesini istemiyorsanız bunun için hazırlık yapmalısınız. Örnek olarak günlük yürüyüşler, bol bol spor ve çeşitli egzersizler yapabilirsiniz.

Ayrıca hac edecek bir Müslümanın ihrama girmesi gerekmektedir. İhram, hac ve umre ibadetlerini yerine getirmek isteyenlerin örtmesi gereken bir çeşit örtüdür. Kesinlikle dikişsiz olmalıdır. İhrama girmeden önce vücut temizliği yapılır, abdest alınır ve eğer mümkün ise gusül abdesti almak gerekir. Bundan sonra ise 2 rekât ihram namazı kılınır. Namazın ardından ise kişi “Lebbeyk Allahümme Lebbeyk. Lebbeyke La şerike Leke Lebbeyk. İnnel Hamde Ven Nimete Leke Vel Mülk. La şerike Lek” diyerek telbiye getirir. Telbiye'nin anlamı şudur:

“Buyur Allah’ım buyur. Buyur, senin hiçbir ortağın yoktur. Şüphesiz hamd ve nimet sana aittir. Mülkün sahibi sensin. Senin hiçbir ortağın yoktur.”  Kişi bu kelimeleri söyleyerek kendisini yaratan Allah'a denk hiçbir şeyin olmadığını, elimizde olan bütün nimetlerin Allah'ın bir hediyesi olduğunu, aslında her şeyin Allah'a ait olduğunu belirterek ve bu kelimelerin bilincine vararak ihrama girer.

Hac yapacak kişi artık hiçimse ile münakaşa ve kavga içerisine girmemelidir ve hiç kimseye rahatsızlık vermemelidir. Çünkü artık kişi tüm dünyadan arınıp Rabbine doğru yolculuğa başlayacaktır. 

Whatsapp Destek

Merhaba

Size nasıl yardımcı olabilirim?